Sara Nygren Jönsson står på kontor bredvid upphängda varselkläder
Tillbaka till stories

Nya hållbarhetskrav för textila produkter förändrar klädbranschen – Alligo är med på tåget!

May 22, 2025

Som en del av EU:s textilstrategi införs nu flera nya krav som syftar till att göra textilvärdekedjan mer hållbar och cirkulär. Det påverkar bland annat lagstiftning kring ekodesignkrav för textilier, tydligare information, digitala produktpass och krav på återvinning av textila produkter.

Sara Nygren Jönsson, produktutvecklingschef på Alligo, berättar om hur strategin påverkar Alligos arbete.
– Strategin innebär en omställning för alla delar i värdekedjan. Alligo påverkas såklart vad gäller produktutveckling av plagg, vår leverantörskedja påverkas av att nya krav ställs och våra kunder kommer att påverkas särskilt när plagget är uttjänt och ska återvinnas, säger Sara.

För Alligo handlar hållbarhet om mer än att bara följa regler – det är en självklar del av vår strategi och verksamhet.
– Centralt för arbetet är att säkerställa att produkter och material används så länge som möjligt, vilket innebär en så hög kvalitet som möjligt. Detta minskar behovet av nyproduktion och minimerar resursförbrukning av råvaror, energi, vatten och kemikalier, fortsätter Sara.

För att säkerställa en hög kvalitet testas textilierna i det egna laboratoriet där omfattande tester genomförs på nya material för att säkerställa både kvalitet och funktion.

Ekodesignförordningen

En viktig del i EU:s textilstrategi handlar om ekodesign. Ekodesignförordningen syftar till att minska produkters miljöpåverkan genom hela livscykel. Två centrala delar i förordningen är införandet av digitala produktpass och ett förbud mot att destruera osålda varor.

Digitala produktpass (DPP) ska ge kunder bättre möjlighet att göra informerade val. DPP är klädtaggar med QR-koder som ger hållbarhetsinformation kopplad till produktens hela livscykel – något som kommer påverka alla aktörer i leverantörskedjan. Det exakta innehållet för DPP för textila produkter är ännu inte fastställt inom EU, men kan komma att omfatta exempelvis materialinnehåll, ursprung, möjlighet till reparation och återvinning samt koldioxidavtryck och vattenanvändning.

Person skannar QR-kod på kartongpaket med smartphone

Från och med 2026 införs ett förbud mot destruktionsförbud av osålda varor.
– Eftersom Alligo tillverkar kläder utifrån kunders faktiska efterfrågan undviker vi överproduktion. Därför påverkas vi inte lika mycket av omställningen som många andra aktörer inom klädbranschen, säger Sara Nygren Jönsson.

Utmanande återvinning

Den 1 januari 2025 trädde kravet på återvinning av textilier i kraft. I Sverige är det kommunerna som ansvarar för att samla in textilt avfall för både hushåll och företag som inte är själva tillverkar kläder.

Återvinning av arbetskläder innebär särskilda utmaningar. Kläderna är ofta sammansatta av flera material och kan vara kontaminerade efter användning, vilket försvårar återvinningsprocessen.
– Återvinningen är en utmaning med våra typer av textilier och därför jobbar vi aktivt för att hitta lösningar som gör att våra plagg kan passa in i återvinningsprocessen, säger Sara. Hon fortsätter:
– Många av våra kunder fokuserar på hur de ska hantera sitt textilavfall. Men den viktigare frågan är i stället: Hur kan vi minska mängden textilt avfall från början?

Alligo är redan i gång med att anpassa sig till de nya kraven och står redo att hjälpa både kunder och sig själva att skapa en mer hållbar framtid. Det gör vi genom att erbjuda slitstarka plagg, genomtänkt design och ett starkt engagemang för att minska miljöpåverkan – tillsammans med våra kunder.