»Vi brinner för det här«
TEXT: Ulf Wiman FOTO: Patrik Olsson

»Vi brinner för det här«

September 21, 2023

De ska vara bekväma, praktiska, slitstarka och hållbara. Kraven är höga på moderna arbetskläder. Då är det bäst att göra det själv.

Den 20 maj 1873 klev frun till en gruvarbetare in i Jacob W. Davis skrädderi. Hon behövde rejäla arbetsbyxor till sin man. Byxor som höll för slitet i gruvan. Hennes önskan lade grunden för världens första arbetsplagg – och ett av historiens mest kända varumärken. Skräddaren Davis slog sig nämligen samman med sin vän Levi Strauss, och resten är denimhistoria.

Strauss skulle  sätta sytråden i halsen om han fick höra vad dagens arbetskläder kan hantera. Med allt från flamskydd till bärbara sensorer. Grunden är dock densamma. Kläderna bygger på kundens önskan och behov.

– Vi har en stark vilja att förstå exakt vad kunden behöver. Vi brinner för det här, det ska alltid vara enkelt att vara kund till oss, säger Sofia Willén Ryman, Kategorichef Kläder hos Alligo.

Det är dessvärre inte bara kunden som bestämmer. Arbetskläder ska också uppfylla eventuella branschstandarder och föreskrifter – samt leva upp till krav på hållbarhet. Det ställer höga krav på en differentierad marknad med tillverkare och leverantörer. Även här finns en spegel riktad mot Levi Strauss och Jacob W. Davis. De utvecklade nämligen sina kläder själva. Det gav dem större kontroll. Detsamma gäller för Alligo.

– Basen i vårt erbjudande är de egna varumärkena. Sedan kompletterar vi med inköpta kvalitetsvaru-

märken för att skapa ett heltäckande utbud. Med egna varumärken får vi bättre kontroll över varukedjan samt produkternas egenskaper och kvalitet, säger Sofia Willén Ryman.

Alligos egna varumärken på arbetskläder är Björnkläder, Gesto, Univern och 1832. Björnkläder är ett premiumvarumärke med lång historia som fokuserar på hantverkare, flamkunder och industri. Gesto är Alligos yngsta varumärke, grundat 2013. Varumärket Univern kommer ursprungligen från Norge med inriktning på extrema utomhusväder och kläder som utsätts för vind, vatten och kyla. 1832 är Alligos varumärke för basprodukter för alla tillfällen.

Utvecklingen av en ny kollektion kan ta upp till två år. Alligo arbetar med fyra till fem kollektioner samtidigt, från design till omfattande testning och produktion. Hållbarhet är avgörande i alla delar av värdekedjan. Exempelvis är alla nya egenutvecklade arbetskläder OEKO-TEX-certifierade.

– Vi är 16 personer i Göteborg som sköter produktutvecklingen och certifiering från ax till limpa. Viktigast är att ta reda på behoven på marknaden och där har vi stor hjälp av våra butiker och våra bearbetande säljare och kunder. Vi gör även regelbundet kundundersökningar, säger Willén Ryman.

Vi har en stark vilja att förstå exakt vad kunden behöver. Det ska alltid vara enkelt att vara kund till oss.

Kundunika kollektioner börjar med ett startmöte tillsammans med kunden. Där går man igenom vilken typ av plagg de behöver, om det krävs speciella certifieringar eller annat. Oftast utgår man från standardmodeller och bygger sedan vidare med tyger, detaljer och tillbehör.

– Vi går igenom de olika yrkesspecifika arbetsmomenten med kunden. Jobbar man till exempel på knä? I så fall på vilka underlag? Vi tittar också på vilka verktyg användaren ska kunna ha med sig på sin arbetsplats. Vi försöker alltid ha en dialog med personer som faktiskt ska använda plaggen. Vad är viktigast för dem? Kläderna måste fungera i deras vardag, säger Hallbäck.

Ett exempel är en kund där man sydde på en iPad-ficka på ryggen på en jacka för att behålla rörelsefriheten. En viktig del i processen är att en provkollektion lämnas ut för brukstester under ett antal veckor. På så sätt kan man se att plaggen fungerar som planerat och göra eventuella justeringar innan de levereras.

Pressmeddelande