Humor ska locka unga till yrkesutbildningar

Media

Humor ska locka unga till yrkesutbildningar

Icke- regulatoriskt

Allt färre unga väljer yrkesgymnasium. I den humoristiska TikTok-kampanjen slår Swedol, både bokstavligt och symboliskt, ett slag för landets yrkesutbildningar.

Oroväckande få ungdomar väljer yrkesutbildningar, visar siffror från Svenskt Näringsliv. Ungefär var tredje har valt ett yrkesprogram på gymnasiet när det enligt branschorganisationen borde vara åtminstone 40 procent för att täcka såväl nutida som framtida behov. Denna utveckling har inte undgått handelsbolaget Swedol. Nu intar bolaget plattformen TikTok för att locka fler ungdomar att söka sig till yrkesutbildningarna. 

 – Vi behöver se till att branschen har rätt kompetens även i framtiden, och för att lyckas med det måste vi börja med de unga, säger Swedols nordiska marknadschef, Linda Jacobsson.

I TikTok-kampanjen får mottagaren stifta bekantskap med skolungdomar direkt hämtade från yrkesskolornas korridorer. Studenterna får reagera fritt på entusiastiska men okunniga hemmafixare i det populära “react-formatet” som blivit typiskt för plattformen. Kampanjen sätter också fokus på Framtidsbygget – ett nyinstiftat stipendium som redan lockat över hundratals yrkesstuderande. 

Kampanjen har tagits fram tillsammans med kommunikationsbyrån Spoon. Creative Director Linus Lindskoog beskriver konceptet: 

– Det handlar om att rätta till ett större samhällsproblem, likaväl som det belyser de konkreta konsekvenserna: en fördärvad vägg eller ett läckande rör. Vi tror att vägen in här är humor utan pekpinnar, beskriver Linus. 

TikTok-kampanjen sträcker sig från mitten av oktober till och med februari 2023. Läs mer om Swedols engagemang i återväxten i branschen på alligo.com och hitta information om själva stipendiet på swedol.se/yrkesutbildning.

 

Kontaktuppgifter

Linda Jacobsson, Nordic Marketing Manager

+46 70 5195450

linda.jacobsson@alligo.com

Tillbaka till pressmeddelanden