Nytt samarbete ska öka återväxten i byggbranschen

Media

Nytt samarbete ska öka återväxten i byggbranschen

Publicerades

Icke- regulatoriskt

Det kommer att saknas närmare 300 000 yrkesutbildade i Sverige till 2035.  Nu inleder Swedol, TOOLS och Byggbranschens yrkesnämnd ett samarbete för att lyfta hantverksyrken. Första steget är att stötta byggdeltagarna under Yrkes-SM i maj.  

Byggbranschen skriker efter arbetskraft samtidigt som Sveriges nationella yrkesutbildningar redovisar tomma stolar. Nu kraftsamlar Swedol och TOOLS – båda en del av Alligo-koncernen – för att få bukt med problemet. 

Vi måste göra vad vi kan för att säkerställa återväxten av kompetens i branschen och det börjar med de unga och studerande. Varken branschen eller samhället har råd att vänta, säger bolagens nordiska marknadschef, Linda Jacobsson. 

En del av satsningen från de två handelsbolagen består av ett samarbete med Byggbranschens yrkesnämnd (BYN). Swedol och TOOLS går in och stöttar BYN:s tävlingsdeltagande under årets Yrkes-SM i maj; ett tävlings- och uppvisningsarrangemang som anordnas av Worldskills Sweden och syftar till att öka attraktionskraften för yrken och yrkesutbildning. Alligo har sedan tidigare ett liknande upplägg i Norge. 

Michael Gustafsson är utbildningsrådgivare på BYN och beskriver vikten av samarbetet.

– Det Swedol och TOOLS gör nu är ett bra exempel på hur man kan hjälpa en kämpande byggbransch. Man måste dels belysa problemet, dels stötta organisationer och evenemang som aktivt jobbar för bygg- och anläggningsbranschens återväxt. 

Yrkes-SM pågår mellan den 10-12 maj på Arenastaden i Växjö. Byggbranschens tävlande återfinns bland annat i kategorierna; maskinförare, väg-, anläggning- och träarbete. Deltagarna kommer vara utrustade med verktyg från Swedol och TOOLS – som också kommer att finnas på plats med en egen monter. 

Aktiviteterna är en del av en större satsning som Swedol och TOOLS löpande presenterar under våren 2022. 

Om Yrkes-SM

Var: Arenastaden i Växjö

När: 10-12 maj 2022

Vad: Yrkes-SM arrangeras av Worldskills Sweden och är ett tävlings- och uppvisningsarrangemang som sker vartannat år. Under tre dagar tävlar Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett 50-tal yrken. Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa att tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM. 

Kontaktuppgifter: 

Linda Jacobsson
Nordic Marketing Manager +46 70 5195450 
linda.jacobsson@alligo.com

Michael Gustafsson
Utbildningsrådgivare BYN  +46-70-2408211
michael@byn.se

Tillbaka till pressmeddelanden