Arvid Olason-Darmell  … om att snöa in
TEXT: Robert Långström FOTO: Lovisa Lagerström Lantz

Arvid Olason-Darmell … om att snöa in

May 02, 2024

Han byter jobb hela tiden – utan att byta jobb. Han följer bara sitt engagemang och nördiga läshuvud. ”Mina chefer ser kreativiteten hos medarbetarna”.

Det sitter i generna. Eller så har de bankat in det i mig. Nej, Arvid Olason-Darmell menar inte att hans föräldrar misshandlade honom. Tvärtom. De gav honom hans vetgirighet, drivkraften att alltid vilja lära sig mer. När de gick i pension stängde de inte boken och satte sig i skinnfåtöljen. De började på senioruniversitetet. De började släktforska och gå på seminarier.

– Vetgirigheten gagnar mig i yrkeslivet. Man vill bli expert. Man vill vara trygg i att man kan det man gör. Jag gick lärarlinjen innan jag började på Swedol, att jag nu också jobbar med utbildning kommer naturligt, säger han.

Utbildning ja. Det står ”butikssäljare” på Arvids visitkort. Det har det gjort i 16 år. Trots det har han aldrig kategoriserat sig som säljare. Han säger att han inte är någon expert på försäljning, men däremot på omsorg och kunskap – vilket leder till försäljning. Sedan några år delar han dessutom sin tid mellan butiken i Gävle och just utbildning – och ja, egentligen allt annat han råkar snöa in på.

– Rymden, vinylskivor, brädspel, författare, Jeeves. När jag snöar in på något gör jag det fullt ut. Det är tacksamt att fullständigt få hänge sig åt en sak och extremt givande att känna att man lär sig. Jag kommer aldrig att sluta lära mig.

Jeeves är Alligos affärssystem. När Arvid började på Swedol 2008 kastades han in i det likt en fågelunge som knuffas ut ur boet. Det var bara att flaxa. Då fanns ingen handbok och Swedol var inte den stora organisation det är idag.

Tio år med Jeeves senare, hade Arvid lärt sig själv så mycket att hans butikschef bad honom hjälpa till att skapa utbildningsmaterial om systemet. Kunde han bli dess ambassadör och lära ut Jeeves hemligheter till medarbetare i hela Norden?

– Min kunskap kommer av att jag vill förstå och göra rätt. Jag är en nörd med ett bra läshuvud. Även om det handlar om teknik så har jag inget IT-intresse privat. Det jag kan är mjuka värden inom IT och jag beskriver hur du gör en försäljning i systemet. Jag har ett bra språk och en förståelse för det, kan förklara och känner till hur man uppnår det användaren vill uppnå. Jag är också butiksrepresentant för Jeeves och kommer med förslag hur vi kan utveckla och förbättra systemet, säger han och tillägger:

– Det är jätteroligt. Jag har insett att jag tycker om utbildning ännu mer än jag trodde.

Arvid Olason-Darmell klättrar sidledes. Han säger att ”det är mycket roligare” än den vanliga karriärvägen att bli chef. Därför har han också blivit kvar i 16 år. Projekten han är inblandad i har visserligen en projektledare, men han får vara sin egen chef. Han uppskattar friheten i att få sätta sina egna ramar och delmål. Det får han som utlånad på halvtid till ERP-supporten.

–  Jag skulle bli trött om jobbet var helt monotont. Vi är en så pass stor organisation att du har möjlighet att få göra det du brinner för. Här finns en plats för alla typer av engagemang.

– Alligo har hela tiden tagit hand om mig, med chefer som ser kreativiteten hos medarbetarna. Det kan också innebära att du är bäst på det du gör, alla behöver inte rotera. Butiksmiljön är alltid omväxlande. Våra kunders behov är alltid olika.

Här finns en plats för alla typer av engagemang

Pressmeddelande