EN MILJÖHJÄLTE I DET DOLDA
TEXT: LINUS BRÄNNSTRÖM FOTO: MIKAEL GÖTHAGE

EN MILJÖHJÄLTE I DET DOLDA

May 15, 2024

Mikaela Johansson är utbildad kemist. Hon ser till att du inte behöver oroa dig för vilka ämnen som finns i Alligos produkter.

Nationalencyklopedin definierar kemi som vetenskapen om materiella ämnens sammansättning, egenskaper och omvandlingar. Eller kortfattat – i princip allt är kemi. Därför var det självklart för Mikaela Johansson att bli kemist.

– Jag har alltid varit intresserad av hur saker och ting fungerar. Sedan tycker jag att det är spännande att kemi hänger ihop med allting. Att man kan använda det för hitta lösningar på olika problem, oavsett om det handlar om sjukdomar eller miljön, säger hon. Mikaela Johansson är doktor i molekylär bioteknik. Sedan 2019 är hon hållbarhetsspecialist på Alligo och bolagets första och enda kemist.

– Jag har inriktat mig på att ha kunskap om krav som berör våra produkter. Det är spännande, utmanande och ger stora möjligheter till samarbete med många olika avdelningar inom vår organisation. Samtidigt har jag möjlighet att påverka mitt arbete inom ramen för företagets mål.

Så vad gör hon på jobbet?

– Alla produkter vi säljer består av sammansatta ämnen i olika kompositioner och varje produkt i vårt sortiment omfattas av olika lagkrav och på vissa områden även kundkrav. Mitt jobb handlar om att stötta vår organisation så att vi ställer rätt krav och har säkra produkter för våra kunder. Det är mycket omvärldsbevakning för att vi ska kunna förbereda oss för förändringar som påverkar oss men även stöttning och arbete med implementering, processer och uppföljning.

EN VIKTIG DEL är vår kravlista över ämnen som inte får förekomma i produkterna. Den uppdateras två gånger om året för att vara aktuell. Mikaela Johanssons jobb är att se till att den efterlevs av leverantörerna.

– Det ska vara en trygghet för kunden att det som dem handlar hos oss är säkert och krav på innehållet i produkter är en viktig del i det, säger hon.

– Vi gör också uppföljning genom bland annat stickprov då vi går ut i butik och testar produkter som kan innehålla farliga kemikalier. Vi skickar också iväg produkter för testning.

DÅ KLIMATFÖRÄNDRINGARNA HAMNAT högst upp på dagordningen går det just nu snabbt i Mikaela Johanssons värld. Hållbarhetsfrågor blir allt viktigare för företagen.

– Det är ett jättestort arbete som pågår globalt och framför allt på EU-nivå med att få till en omställning i hur företag agerar. Det kommer mycket ny lagstiftning kring hållbarhet och där är kemikalier och vad våra produkter är tillverkade av och hur en väldigt viktig del, säger hon och fortsätter:

– Som vi lever nu är inte hållbart. Vi måste ställa om till en cirkulär ekonomi så att efterkommande generationer kan ha en bra jord att leva på. Då är det t ex viktigt att tänka på vilken påverkan det som ingår i produkterna har redan vid framtagningen. Det behöver vara ofarligt att återbruka eller återvinna dem.

SOM VI LEVER NU ÄR INTE HÅLLBART. VI MÅSTE STÄLLA OM TILL EN CIRKULÄR EKONOMI SÅ ATT EFTERKOMMANDE GENERATIONER KAN HA EN BRA JORD ATT LEVA PÅ. DÅ ÄR DET VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ VILKEN PÅVERKAN DET SOM INGÅR I PRODUKTERNA HAR REDAN VID FRAMTAGNINGEN

– Det är spännande att kemi hänger ihop med allting. Mikaela Johansson, hållbarhetsspecialist på Alligo.