Carina Tenden  … om att räcka upp handen
TEXT: Per Johnsson FOTO: Geir Rybakken Ørslien

Carina Tenden … om att räcka upp handen

April 11, 2024

Det började som ett vikariat på kundservice. Nu sitter hon i TOOLS ledningsgrupp i Norge.

Kanske är det så att Carina Tendens karriär bestämdes redan när hon var liten och hennes far uppmanade henne att alltid lära sig nya sporter.

– Jag är uppfostrad så. Anledningen var att han ville att jag skulle lära mig olika sporter så jag kunde vara med i olika sammanhang när det behövdes. Jag skulle alltid kunna säga ja eftersom jag kunde. Jag behövde inte vara bäst, men det var viktigt att lära sig nya saker och kunna delta. Att alltid vilja prestera på topp, ensam eller som ett lag, är min egen drivkraft.

– Det tror jag att jag har tagit med mig in i arbetslivet, att våga träna och bli bra på något som egentligen kanske är lite okänt för mig.

Carina Tendens resa i yrkeslivet började just som en resa. Eller rättare sagt, många resor.

– Jag pluggade turism och jobbade som flygvärdinna och utomlands en kort period. När jag kom tillbaka var det svårt att få fast jobb så jag tog ett vikariat på ett bolag som heter Skydda.

Skydda Group, som jobbar med personlig skyddsutrustning (PPE), var en del av en koncern som senare slogs ihop med TOOLS – men innan det så hade Carinas vikariat övergått till en fast anställning. Det var startskottet till Carinas pågående yrkesresa.

– Jag kom snabbt in i de nya arbetsuppgifterna på Skyddas kundservice, men kände efter ett halvår att jag behövde nya utmaningar. Då dök det upp en möjlighet att jobba med processoptimering. Min vilja att alltid utvecklas, jobba med nya utmaningar, nya människor och lära mig nya saker fick mig att räcka upp handen. Och jag fick jobbet.

Efter fem år på Skydda gick Carina över till TOOLS där hon blev kvalitetschef med ansvar för att certifiera och samordna processer för fem olika bolag. Det var 2011. Därefter har Carina fortsatt att ta sig an nya uppgifter och utmaningar inom bolaget. Hon har också utbildat sig under resans gång.

– Det är en möjlighet bolaget har gett mig.

Idag har hon titeln direktör för innsalg och støtte i Norge, eller för att förenkla: försäljningsdirektör. När Carina beskriver sitt jobb säger hon att hon ”tillsammans med sitt team ser till att beslutade förändringar och förbättringar genomförs och säkerställer att målen och resultaten nås.” I sin chefsroll har hon dessutom personalansvar för åtta anställda och leder ett team på cirka 60 personer. På frågan om vad som är viktigt för henne som chef kommer svaret snabbt.

– Att se till att alla trivs. Och att vara tydlig och inkluderande så att alla vet i vilken riktning vi ska gå och hur vi ska nå våra mål. Det är viktigt i ett företag som driver många förändringsprocesser att teamet är informerat och känner att de har eget ägarskap i processen som tar oss framåt.

Sedan december 2022 sitter Carina Tenden i TOOLS norska ledningsgrupp med utökat ansvar för inneförsäljning och affärssupport. Ett uppdrag hon uppskattar.

– En av mina drivkrafter är att vara involverad i vad som sker så att jag kan vara med och påverka. Det är alltid kul att göra nya saker. Det är utvecklande.

Drivkraften att vilja räcka upp handen och påverka ser heller inte ut att stanna hos Carina.

– Jag och min far pratade om det när vi gick på fjället häromdagen. Vi konstaterade att även mina barn testar olika sporter. Och jag håller med honom: Det är bra om man hela tiden lär sig.

En av mina drivkrafter är att vara involverad i vad som sker så att jag kan vara med och påverka. Det är kul att göra nya saker.