De vet var det smarta skåpet ska stå
TEXT: Stina Ramström & Robert Långström FOTO: Cornelia Jönsson

De vet var det smarta skåpet ska stå

December 12, 2022

De intelligenta varuskåpen är här för att stanna. “Det ligger rätt i tiden att erbjuda lösningar där datan är minst lika viktig som produkterna i sig.”

Bra digitalisering är resultatet av ett behov. Redan under IT-bubblan i slutet av 90-talet digitaliserades det så att datorskärmarna vibrerade – men vem behövde då kunna se sina sneakers i 3D på en skärm när internet var långsammare än en lungsjuk fransk filosof och logistiken helt oförberedd på e-handel? Svar: ingen. Man gick till skobutiken. Behovet fanns inte.

I dag är möjligheterna betydligt större. Men det är fortfarande behovet som styr och Alligo behöver möta det. På rätt sätt. Inte digitalisera för sakens skull – där kunderna får anpassa sig – utan tvärtom. Det är bra digitalisering. Det är konceptet Smart Service.

– Smart Service är ett paraply för en mängd produkter och tjänster som sparar tid och pengar åt kunderna. Detta genom att säkerställa att rätt verktyg och engångsmaterial alltid finns nära till hands i fabrikerna, säger Timo Kaartinen, Chef för Smart Services på Alligo.

Smart Services är lite som en e-handelsupplevelse på ett ögonblick. Du söker och shoppar online, men produkten finns samtidigt fysiskt hos dig hela tiden.

Smart Services är lite som en e-handelsupplevelse på ett ögonblick. Du söker och shoppar online, men produkten finns samtidigt fysiskt hos dig hela tiden.

Den typiska kunden är ett större företag med fabrik, varulager och många medarbetare. Alligo placerar intelligenta varuskåp med förbrukningsartiklar på strategiska platser i fabriken. Skåpen kan innehålla till exempel skyddshandskar eller arbetsskor. Företagets medarbetare får sedan tillgång till skåpen via sina passerkort och via ett gränssnitt kan medarbetaren söka på produkter och material, få upp information om dessa och vad de används till. På så sätt vet de om produkten är rätt för deras arbetsuppgift. Beräknad leveranstid: 3 sekunder.

– Oavsett vad våra kunder producerar står de ofta inför samma problem. Deras medarbetare lägger onödig tid på att hämta och leta efter rätt produkt och förbrukningsmaterial i fabriken. Det är långa sträckor att gå till ett centralt förråd, säger Timo Kaartinen.

En annan utmaning är ofta att det slösas med förbrukningsmaterial. Eller att medarbetarna råkar använda fel skyddsutrustning för ändamålet, vilket ökar risken för olyckor. Vissa företag har också problem med svinn. Sammantaget kostar detta tid och pengar samt påverkar klimatet negativt.

– Skyddshandskar tycker jag är ett bra exempel. Det behövs ju olika handskar för olika ändamål, till exempel om du ska hantera kemikalier krävs en viss typ jämfört med om du ska utföra ett montagearbete. På en display kan medarbetaren få tillgång till all information som behövs om handskens egenskaper och välja rätt vara. Sedan lyser hyllan där varan finns grönt och det är bara att hämta ut rätt handske, säger Timo Kaartinen.

Att kalla produkten smart är ingen överdrift. All data lagras. Alligo kan till exempel ta ut statistik till kunderna med förbrukning på individnivå, samt övervaka tillgången och fylla på i god tid.

– Under mina 20 år i företaget, först på TOOLS och nu på Alligo, så har jag jobbat med att utveckla Smart Service. Det är en konstant utveckling eftersom förutsättningarna ändras hela tiden.

Lennart Svensson är affärsutvecklare på Alligo:

– Vi är marknadsledande på att erbjuda skräddarsydda helhetslösningar med intelligenta varuskåp. Det senaste året har vi märkt att kunderna är allt mer redo för den här produkten. Det ligger rätt i tiden att erbjuda lösningar där datan är minst lika viktig som produkterna i sig.

Det ligger rätt i tiden att erbjuda lösningar där datan är minst lika viktig som produkterna i sig.

Pressmeddelande