Stories

Digitalisering

ETIM - en förkortning för framtiden

Text: Linus Brännström
Foto: Mikael Göthage & Cornelia Jönsson
July 14, 2022

ETIM står för Elektro Technisches Informations Modell. Så, nu kan du glömma det. Tänk istället att det står för Effektivt, Tidsbesparande, Intuitivt och Mycket trevligt för Alligo och för framtiden.

ETIM

ETIM (en förkortning av ElektroTechnisches InformationsModell) är en standard för att klassificera artiklar inom el, bygg och VVS.

Syftet är att alla delar av en bransch ska kunna kommunicera uppgifter utan missförstånd – oberoende av språk och leverantör. Standarden definierar de viktigaste tekniska egenskaperna i varje produktklass.

Med ETIM effektiviseras kommunikationen mellan leverantör och handelsled. I förlängningen öppnar det också för möjligheter som gör det lättare för kunder att hitta i sortimentet.

Så vad är det? Och varför är det intressant?

Säg att du är en kund som försöker jämföra två skruvdragare av olika fabrikat, men informationen om dem i webbutiken är inte likvärdig. Det känns som om du jämför en surfbräda med en strykbräda.

Förvirrande och irriterande, eller hur?

– Olika leverantörer lyfter fram olika saker, sådant som de tycker är intressant för sina produkter. Då kan det vara svårt att få en enhetlig linje över hela produktsortimentet.

I slutändan går det ju ut över kunderna. Det blir knepigare att hitta och jämföra olika alternativ, säger Stefan Filipsson, chef för informationssystem på Alligo.

Tidigare har det krävts mycket jobb för att få till en konsekvent beskrivning av produkter. Man har behövt söka information, omvandla enheter och översätta text. Med den internationella standarden ETIM, som beskriver produkters attribut på ett språkoberoende sätt, slipper man sådan problematik.

– Det är ett standardiserat sätt att betrakta artiklarna och vad som är intressant att få veta om dem, säger Stefan Filipsson.

André Jönsson är PIM-chef för på Alligo i Sverige

Alligo är en av de första i branschen att ha byggt in stöd för ETIM i sin PIM (produktdatabasen för e-handel). Det innebär att tiden för att få ut nya artiklar förkortas. Kvaliteten höjs och säkras.

– Genom att använda ETIM behöver vi inte anpassa informationen som vi får från leverantörerna. Om alla använder samma standard är det bara att läsa in informationen utan att behöva göra någon handpåläggning, säger PIM-chefen André Jönsson.

ETIM innebär också att informationen översätts automatiskt – en stor fördel för Alligo då PIM-lösningen är samma för hela Norden. När en artikel gått igenom systemet kan den publiceras på olika marknader utan merarbete.

Än så länge använder inte alla leverantörer ETIM. Men när en stor aktör som Alligo börjar bruka standarden ökar medvetenheten om att det är något som efterfrågas.

– Det gör det också lättare att ställa krav på leverantörerna och säga att ”det är de här sakerna som vi vill ha information om”, säger André Jönsson.