Alligo rapporterar hållbarhet inspirerad av ESRS – redan för 2024
Enligt nytt direktiv från EU ska noterade bolag rapportera hållbarhetsinformation utifrån en gemensam standard, European Sustainibility Reporting Standard (ESRS). I Sverige gäller kraven för bolag som släpper sina rapporter från juni 2025. Alligo, som publicerade sin Hållbarhetsredovisning för 2024 i april, har valt att följa standarden redan nu.
ESRS står för European Sustainability Reporting Standards och är en del av EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Syftet med direktivet och ESRS är att skapa en enhetlig och transparent hållbarhetsrapportering för alla stora företag inom EU. Ambitionen med standarderna är att hållbarhetsredovisningen ska bli mer jämförbar och pålitlig mellan företag, vilket underlättar för investerare att fatta välgrundade beslut.

– Regelverket och strukturen kring hållbarhetsrapporteringen har tidigare sett olika ut, vilket gjort det väldigt svårt att jämföra ett bolag med ett annat. Alla har lite rapporterat som man själv velat utifrån en struktur som man själv valt. En stor fördel med att rapportera enligt det nya regelverket är att det blir mer transparent. Det blir mindre floskler och mer uppstyrt, säger Susanna Fink, hållbarhets- och kvalitetschef på Alligo.
Alligo har under flera år rapporterat med stöd från GRI, en etablerad global standard för hållbarhetsredovisning. Arbetet med att överföra koncernens tidigare arbeten till den nya standarden, ESRS, har varit omfattande.
Som en del av processen har en så kallad dubbel väsentlighetsanalys genomförts. Den omfattar både en bedömning av hur Alligos verksamhet och värdekedja påverkar människor och miljö, och hur olika hållbarhetsfrågor i sin tur påverkar Alligo finansiellt.
– Vi valde att göra det här arbetet redan under 2024 eftersom vi ville förbereda oss. Vi ville torrsimma lite för att se var vi har gap att fylla innan det är skarpt läge för 2025 års rapport, säger Susanna Fink.
En annan anledning till att Alligo valt att rapportera inspirerad av ESRS är att många stora kunder efterfrågar rapporten då de i sin tur förbereder sin rapportering som ska omfatta hela deras värdekedja.
– Även om det varit ett omfattande och i vissa delar frustrerande arbete att följa direktivet och dess standarder är jag väldigt glad för att vi gjort det. Nu har vi en tydligare struktur och mer jämförbara siffror på vårt hållbarhetsarbete, vilket underlättar i både vår kommunikation mot kund och med investerare, säger Susanna Fink.