Daniel Asplund … om livslångt lärande
Han är den nyfikna läraren som sadlade om och satsade på en ny spännande utmaning. Daniel Asplund utvecklar Alligos satsning på lärande.
Nyfiken. Ordet återkommer när Daniel Asplund ska beskriva sig själv. Nyfiken på att förstå människor, skeenden och behov, på affärssystem och lärande. Nyfiken på hur man bäst lägger ett golv och flyttar en vägg.
– Jag bor i ett äldre hus så, ja det finns en del att göra. För mig är det ”learning by doing” som gäller och jag tycker att det är väldigt kul. Jag brukar köpa en påse lösskruv från vår butik här i Tyresö när jag går hem inför helgen, som lite fredagsmys, säger han och skrattar.
Daniel Asplund inledde sin yrkesbana som frilansande fotograf, men bytte spår efter tio år och sökte in till lärarutbildningen. Fyra år senare tog han examen som legitimerad lärare i svenska, engelska, matte samt de samhällsvetenskapliga ämnena. Därefter väntade några år som mellanstadielärare innan hans nyfikna ögon fastnade för en platsannons där Alligo letade efter en person till en ny tjänst inom bolagets utbildningssatsning. Han sökte och fick jobbet.
Nu har han jobbat på Alligo sedan mars 2023. Hans tjänst som enligt visitkortet heter Nordic Learning & Development Specialist, är en del av Alligos satsning på lärande. Han beskriver sin tjänst och arbetsplats som en perfekt kombination av allt han söker i yrkeslivet. Här har han det fasta jobbet och arbetskamraterna han saknade som frilans, samtidigt som han är friare att planera sin arbetsdag nu än i den schemabundna skolvärlden.
– Det är helt enkelt jättekul. Och så är det spännande att få vara med och skapa en tjänst som inte funnits tidigare, säger han.
Vad gör egentligen en utbildningsspecialist på jobbet? Daniel pratar länge och engagerat om att utveckla och anpassa utbildningar efter behov som finns, fylla dem med relevant innehåll, förankra dem internt i organisationen samt följa upp och mäta resultat av de olika utbildningarna. Just nu kan detta till exempel handla om att skapa innehåll till Alligos LMS system (Learning Management System), eller planera säljutbildningar i två olika länder. Till sin hjälp har Daniel ett utbildningsråd med personer med kunskap från olika avdelningar inom bolaget.
– I rådet diskuterar vi vilka utbildningar som behövs och vilka prioriteringar som ska göras inom de olika avdelningarna. Innan utbildningar planeras är det viktigt att ha målgruppen i åtanke för att förstå hur man bäst skapar förutsättningar för lärande. Det kan till exempel handla om att anpassa material efter hur målgruppen bäst tar till sig information.
Samarbete är viktigt för Daniel. Och att bygga relationer. Som lärare hängde han därför gärna med sina elever på rasterna för att visa att de kunde ha kul tillsammans. På så sätt blev han en ledare de ville lyssna på – ja, kanske inte alltid, men oftare än om han varit den där magistern som eleverna bara såg framme vid katedern. Det är han övertygad om. Han har samma filosofi i sin roll på Alligo. Han vill träffa folk och är därför ute i organisationen så mycket han kan.
– Jag vill skapa ett socialt kapital även här. Kritiker finns alltid, men det gäller att bli kompis med dem. Allt blir lättare när man har kul tillsammans, säger han.